Tradíció, megújulás, modernitás - megalakult a DOSz Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya

Tradíció, megújulás, modernitás - megalakult a DOSz Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya

PDF letöltés
Nyomtatás

Míg a matematika több évszázada minden természettudományos kutatás elméleti hátterét, eszköztárát adja, az informatika egy gyorsan változó, dinamikus tudományág, melynek eredményei szinte az összes többi tudományágra serkentőleg hatnak, s talán a leggyorsabban kerülnek át gyakorlati alkalmazásba is. A DOSz Matematikai és Informatikai Tudományok Osztályának (továbbiakban az Osztály) fő célja az ezen a területeken kutató PhD-hallgatók szakmai támogatása, lehetőségeik körének bővítése.

2013. június 14-én az MTA SZTAKI Victor Hugo utcai épületében az ország több részéről érkezett doktoranduszok, doktorjelöltek részvételével megalakult az Osztály. Az ülésen elsőként a vendégekként résztvevő Nemes László, a DOSz stratégiai elnökhelyettese és Szávay László, a tudományos osztályok szervezéséért felelős elnökségi tag ismertették a DOSz, valamint azon belül az osztályok feladatait, lehetőségeit, az azzal kapcsolatos elképzeléseket, jövőbeni reményeket.

Az adminisztratív teendőket követően az ülés témája az osztály működési kérdései valamint az tervezett programok felé terelődött. A jelenlevők röviden megosztották véleményeiket a különböző doktori iskolákban hallgató doktoranduszok helyzetéről néhány szakmai kérdésben, majd az Osztály működési kérdései kerültek napirendre, hangsúlyozva az első év kritikus voltát, a működési rend meghatározásának és az utódnevelésnek a fontosságát.

Az Osztály tagjainak egybehangzó véleménye alapján ősszel egy "hagyományos" konferencia helyett egy szakmai workshop kerül megrendezésre november végén, melyen plenáris előadások, poszterszekciók mellett intenzív tanfolyamokon is részt vehetnek a hallgatók. A tavaszi évben az Osztály szeretne szerepet vállalni egy, már több éve rendezett matematikai és informatikai témájú doktorandusz konferencia szervezésében, valamint online elérhetővé tenni egy ismeretterjesztő, a matematika és más tudományágak kapcsolatát bemutató előadássorozatot.

 

Hegyháti Máté osztályelnök (Pannon Egyetem)

Bejelentkezés / Login
Regisztráció / Registration - Elfelejtett jelszó / Lost Password

Hírlevél feliratkozás
E-mail cím

Doktorandusz jogsegély-szolgálat
Hallgató Ügyvédje
Oktatási Jogok Biztosa
Partnerünk az e-tudomány