Szakmai fórumok, első világháború és Szent Korona-tan- megalakult a Történelem- és Politikatudományi Osztály

Szakmai fórumok, első világháború és Szent Korona-tan- megalakult a Történelem- és Politikatudományi Osztály

PDF letöltés
Nyomtatás
Több hetes előkészítő munka után 2013. május 25-én délelőtt megtartotta alakuló ülését a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztálya.

Az Országos Széchényi Könyvtárban tartott rendezvényen a tizenöt tagból nyolcan jelentek meg, négy különböző doktori iskola képviseletében: Bayerné Sipos Mónika (PTE, Interdiszciplináris DI), Bozó Bence (ELTE-BTK, Történelemtudományi DI), Kovács Anett (SZTE, Történelemtudományi DI), Novák Ádám (DE, Történelem- és Néprajztudományi DI), Rittling László (SZTE, Történelemtudományi DI), Szeghő Patrik (ELTE-BTK, Történelemtudományi DI), Veres Miklós (ELTE-BTK, Történelemtudományi DI) és Szőts Zoltán Oszkár osztályelnök (ELTE-BTK, Történelemtudományi DI). Az ülésen Szávay László (ELTE-BTK, Történelemtudományi DI), a DOSz tudományos osztályok létrehozásáért és koordinálásáért felelős elnökségi tagja is részt vett. Részletes ismertetést adott a DOSz munkájáról, a tudományos osztályok szervezésének aktuális állásáról és az osztályok működéséről alkotott jövőbeni elképzeléseiről, illetve egyúttal maga is belépett az osztályba.

Az osztály megválasztotta tisztségviselőit. Az osztályelnök munkáját Bayerné Sipos Mónika alelnökként, Novák Ádám titkárként és Szeghő Patrik külügyi referensként fogja segíteni. Az ülés résztvevői határozatot hoztak arról, hogy a szeptemberi beiratkozási időszakban újra felkeresik hivatalosan a magyarországi doktori iskolákat, hogy felhívják a hallgatók figyelmét a csatlakozási lehetőségre. Határozat született arról, hogy létrehozzanak egy olyan szakmai fórumot mind a történettudományi, mind a politikatudományi szakma számára, amely országos szinten lehetőséget biztosít a szakma valamennyi képviselőjének (egyetemistáktól az akadémikusokig, beleértve a kutatóhelyeket, a közgyűjteményeket és az egyetemeket) a folyamatos kapcsolattartásra. A Doktoranduszok Országos Szövetségének Történelem- és Politikatudományi Osztálya létrehoz egy-egy nyílt levelezőlistát a két szakma számára. A levelezőlisták mellett létrejön majd egy-egy blog vagy weboldal, melyekre a levelek moderáció után kikerülnek majd, biztosítva a teljes nyilvánosságot.

Az osztály 2013 őszén hagyományteremtő szándékkal új értelmiségi kerekasztali rendezvényt indít. A rendezvényre minden év november második hétvégéjén kerül majd sor, és a tervek szerint minden évben más város ad majd neki otthont. Az első beszélgetés Budapesten lesz „Mit keres a Korona a címerben?” munkacímmel. A rendezvényen szeretnék egy asztalhoz ültetni a történelemtudományi és a politikatudományi szakma képviselőit, továbbá közéleti szereplőket és gyakorló politikusokat is. Határozat született arról is, hogy az osztály az első világháború kitörésének századik évfordulójára 2014-ben országos doktorandusz konferenciát szervez.

A konkrét tervek során olyan hosszú távú együttműködés körvonalai rajzolódtak ki, mely reményeink szerint mindkét tudományterület PhD-hallgatóinak jövőjében komoly szerepet fog játszani.

 


Szőts Zoltán Oszkár

Elnök, Történelem- és Politikatudományi Osztály

Bejelentkezés / Login
Regisztráció / Registration - Elfelejtett jelszó / Lost Password

Hírlevél feliratkozás
E-mail cím

Doktorandusz jogsegély-szolgálat
Hallgató Ügyvédje
Oktatási Jogok Biztosa
Partnerünk az e-tudomány