Az MTA-ban járt a DOSz - Új lehetőségek a két szervezet közötti együttműködésre

Az MTA-ban járt a DOSz - Új lehetőségek a két szervezet közötti együttműködésre

PDF letöltés
Nyomtatás
Megbeszélést tartott a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSz) elnöksége és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A DOSz 2012 decemberében alakult újjá, miután tavaly ősszel létrejöttek a doktori iskolával rendelkező felsőoktatási intézményekben a doktorandusz önkormányzatok.

Első hivatalos látogatását a DOSz elnöksége az MTA székházában tette, ezzel is hangsúlyozva, hogy jövőképét illetően a hazai tudományos életben való aktív részvétel élvez prioritást.

Az elnökségi tagok bemutatkozását követően Csiszár Imre, DOSz elnök felvetette a két szervezet közötti együttműködés szükségességét. Pálinkás elnök úr pozitívan fogadta az érdeklődést és jelezte: az MTA szempontjából, a DOSz-nak nagy szerepe lehet a tehetséges doktorandusz hallgatók felkutatásában. Jelenleg körülbelül ezer phd képzést végző fiatal dolgozik az MTA kötelekében, ők a szervezet hálózatához tartozó kutatóintézetekben tevékenykednek. Az Akadémiának ugyanakkor nincs rálátása a különböző felsőoktatási intézményekben működő doktoranduszokra – derült ki a találkozón.

Ezt a szervezeti hiányosságot pótolhatja a jövőben a DOSz, mintegy összekötő szerepként működve az MTA, illetve az ország doktori iskoláiban működő fiatal kutatói között. A terv megvalósítására történtek konkrét javaslatok is. A DOSz kezdeményezésére, hogy a nagy hagyománnyal rendelkező Tavaszi Szél konferenciájához a jövőben társuljon az MTA, az idei rendezvényt követően a konferencián előadó legjobb doktoranduszoknak lehet alkalma bemutatkozniuk az egyes tudományterületek ismert magyar művelőivel egy közös konferencián. A fiataloknak így nem csak a tudományos kibontakozásra, de a hasznos szakmai kapcsolatok építésére is lehetősége nyílhat majd.

A konferenciát követően, a DOSz és az MTA közös tanulmánykötetet publikál.

 

Bejelentkezés / Login
Regisztráció / Registration - Elfelejtett jelszó / Lost Password

Hírlevél feliratkozás
E-mail cím

Doktorandusz jogsegély-szolgálat
Hallgató Ügyvédje
Oktatási Jogok Biztosa
Partnerünk az e-tudomány