Együttműködési megállapodás a doktoranduszok jogainak védelmében

Együttműködési megállapodás a doktoranduszok jogainak védelmében

szerzodes_alairas.jpg
Példa értékű együttműködési megállapodást írt alá a DOSz kezdeményezésére a hazai felsőoktatásban résztvevő hallgatók jogainak védelme érdekében az Oktatási Jogok Biztosa, az Oktatásügyi Közvetítő Szolgálat, a "Hallgató Ügyvédje" szolgáltatást nyújtó Princzinger Ügyvédi Iroda és a Doktoranduszok Országos Szövetsége. Az együttműködés elsődleges célja, hogy a graduális és posztgraduális hallgatók jogi jellegű problémái minél hatékonyabban rendeződhessenek a jövőben.

 

Az aláíró felek:

Dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa
Oktatási Jogok Biztosának Hivatala

Dr. Krémer András, az OKSz vezetője
Oktatásügyi Közvetítő Szolgálat

Dr. Kocsis Miklós, a DOSz elnöke
Doktoranduszok Országos Szövetsége, Jogsegély Szolgálat

Dr. Princzinger Péter, ügyvéd
"Hallgató Ügyvédje" szolgáltatást nyújtó Princzinger Ügyvédi Iroda

 

Az együttműködés keretében az aláírók rendszeres szakmai kapcsolatot alakítanak ki annak érdekében, hogy a felsőoktatási szférában felmerülő jogi jellegű problémákat minél hatékonyabban rendezhessék. Az együttműködés további előnye, hogy a jövőben - szükség esetén egyedi ügyek kapcsán is - rendszeres szakmai konzultációra biztosít lehetőséget, így az aláírók jobban megismerhetik egymás tapasztalatát és egységes jogalkalmazói gyakorlat alakulhat ki.

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Jogsegély Szolgálata immár 10 éve biztosít a PhD és DLA hallgatók számára jogi tanácsadást, igény szerint jogi képviseletet. Dr. Kocsis Miklós, elnök lemondta: éves szinten 100-150 doktorandusz fordul jogi segítségért a DOSz-hoz, a tavalyi évben viszont majd 200 megkeresés érkezett. A DOSZ tavaly, többek között, segítséget nyújtott külföldi ösztöndíjas hallgatónak, aki számára nem utalták hazai ösztöndíját, fiatal kismamának, akinek a GYES mellett nem biztosították doktoranduszi juttatását, képviselte olyan doktorandusz érdekét, akinek szakvizsgájába nem számolták bele a doktorandusz tanulmányok éveit.
A doktori képzéssel kapcsolatos jogi jellegű problémákat a jogsegely@dosz.hu címen várja a DOSz elnöksége.

 

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Jogsegély Szolgálata

A felsőoktatási törvény értelmében az intézmények doktori képzésben részt vevő hallgatóinak képviseletét a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSz) látja el. A DOSz 1998-tól kezdődően működteti Jogsegély-szolgálatát e cél érdekében. A jogsegélyt érvényes tagsággal rendelkező DOSz tagok vehetik igénybe.

A Jogsegély-szolgálat célja, hogy egyéni szinten is védje a doktoranduszok és doktorjelöltek jogait és érdekeit, hogy gyors és szakszerű jogi segítségnyújtást biztosítson, és az eseti ügyekből leszűrődő tapasztalatok felhasználásával segítse elő a DOSz szakmai tevékenységét is.

A Jogsegély-szolgálat minden egyes ügyben kivizsgálja a doktoranduszoktól és doktorjelöltektől érkezett panaszokat, és a hatályos jogszabályoknak és a vonatkozó intézményi szabályzatoknak megfelelő megoldást kínál az érintett számára.

A Jogsegély-szolgálat különös hangsúlyt fektet a panaszt tevők anonimitására: így kívánja megelőzni azokat a méltánytalanságokat, amelyek a panaszos személyének nem kívánt nyilvánosságából eredhetnek. Ugyanakkor az egyedi ügyekből általánosított, elvi élű elnökségi határozatok a nyilvánosságon keresztül nyerik erejüket: a DOSz a jog- és doktori szabályzatoknak megfelelő megoldás széles körű bemutatásával valamennyi doktori iskolát a doktoranduszok jogainak fokozott védelmére kívánja késztetni.

A Jogsegély-szolgálat igény szerint segítséget nyújt a doktorandusz és a doktori intézmény közötti eljárásban is (pl. fegyelmi eljárás), illetőleg ellátja a doktoranduszok jogi képviseletét az esetleges bírósági eljárások során.

Örvendetes, hogy a Jogsegély-szolgálathoz fordulók száma érezhetően, nagyságrendekkel növekszik, az érintettek igénybe veszik a DOSz által felajánlott segítséget, és a visszajelzések fényében úgy tűnik, hogy pozitívnak ítélik a Jogsegély-szolgálat tevékenységét, számos esetben újabb problémáikkal is hozzánk fordulnak. Kevésbé örömteli azonban az esetek nagy száma annak fényében, hogy az egyes ügyel hátterében nem egyszer a doktori iskolák jogszabályellenes gyakorlata, vagy a doktoranduszaiknak nyújtott tájékoztatás hiánya húzódik meg. E felismerés mentén - a problémák megoldásának érdekében - a DOSz Jogsegély-szolgálata kész arra is, hogy az esetlegesen felmerülő kérdések esetén az intézményekkel, doktori iskolákkal folytatott közvetlen konzultációk keretében segítse elő a doktoranduszok jogainak és érdekeinek érvényesülését.

 

További sajtóinformáció:

Szabó Anita
70/33 288 33
sajto@dosz.hu

Bejelentkezés / Login
Regisztráció / Registration - Elfelejtett jelszó / Lost Password

Hírlevél feliratkozás
E-mail cím

Doktorandusz jogsegély-szolgálat
Hallgató Ügyvédje
Oktatási Jogok Biztosa
Partnerünk az e-tudomány